SMREKOVO MAZILO SMREKOVA SMOLA IN LJUDSKA MEDICINA ZNANSTVENE RAZISKAVE IN CLANKI UCINKOVINE IN SESTAVINE NAVODILA ZA UPORABO SPLETNI NAKUP
 

SMREKOVA SMOLA

Smrekova smola je organska, zelo gosta, tekoča skoraj trdna zmes, ki vsebuje eterična olja (terpentin) in smolne kisline. Nastaja v posebnih žlezah v drevesu in se nato izloča v smolne kanale. Njen glavni namen je varovati in celiti rane drevesa pred poškodbami, ki jih povzročajo zunanji vplivi ali živali (insekti, glodavci, veter, toča, itd) ter preprečiti izsuševanje drevesa.
 


Naravno izločena smrekova smola na lubju.

 


Nabrana smrekova smola s koščki lubja.

     

Več o vseh sestavinah Oblakovega smrekovega mazila in olja si preberite tu

     
     
     
LJUDSKA MEDICINA

Zdravilni učinki smrekove smole so znani širom sveta že stoletja, saj se njeni pripravki  uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini (zdravilstvu) za zdravljenje najrazličnejših bolezenskih znamenj, predvsem za celjenje ran, gnojnih razjed, vnetij in drugih poškodb na koži. Poleg omenjenega je bila zelo razširjena uporaba smole za odpravljanje težav z  dihali. Eterična olja smreke, ki se nahajajo v smoli pomagajo razkužiti in očistiti pljuča ter dihalne poti, zato so jih uporabljali pri težavah z astmo, prehladu, kašlju in tuberkulozi (J.A. Duke and K.K. Wain, 1981).

Tudi ameriški Indijanci so že stoletja  uporabljali smrekovo smolo z kombinacijo drugih zelišč za zdravljenje ran oziroma vreznin. Prav tako so pogosto uporabljali druge dele smreke, naprimer varili so t.i. smrekovo pivo ali pa pripravljali, tudi že pri nas zelo znan, sirup iz smrekovih vršičkov, ki je vseboval veliko vitamina C. (C. Erichsen-Brown, 1989).

Največ zapisov o uporabi smrekovega mazila v Evropi najdemo v skandinavskih deželah. Na Finskem je še dandanes zelo popularno domače mazilo za celjenje ran in razjed, narejeno iz smrekove smole in nesoljenega masla (A. Sipponen, et al., 2008).
 

 
Nabiranje smole, začetek 19. stoletja.

Mazilo pripravljeno iz smrekove smole je bilo zelo dobro poznano tudi v naših krajih. Večinoma so ga naši stari starši pripravljali kar sami in ga uporabljali za zdravljenje ran, vnetij (sklepov) in podobnih bolezenskih znamenj. Uporabljali so ga tudi za zdravljenje živine, predvsem pri zdravljenju vnetja vim pri kravah. O širokem spektru zdravilnih učinkov smreke in smrekove smole in tudi ostalih iglavcev je pisal tudi znan slovenski zeliščar pater Simon Ašič (P. Simon Ašič, 1992). V njegovi knjigi lahko preberemo, da pripravki iz smrekove smole poživljajo okorele mišice, večajo telesno odpornost in zmogljivost ter učinkovito pomagajo pri kožnih boleznih, krastah, izpuščajih, tvorih in celjenju ran.

 

 
 
Literatura:

Duke, J.A. and Wain, K.K. 1981. Medicinal plants of the world. Computer index with more than 85,000 entries.
Charlotte Erichsen-Brown, Medicinal and other uses of North American plants Courier, Dover Publications, 1989
A. Sipponen, et al., British Journal of Dermatology 2008;158:1055-1062.
P. Simon Ašič, Priročnik za nabiranje zdravilnih rastlin, Mohorjeva družba, 1992

 
 

 

Oblakovo smrekovo mazilo in olje

 

Obiščite tudi našo glavno spletno stran OblakNatural.si

 

Smrekovo mazilo in olje  |  Smrekova smola in ljudska medicina  |  Znanstvene raziskave in članki  |  Učinkovine in sestavine

.

Navodila za uporabo  |  Spletni nakup  |  O nas  |  Zgodovina  |  Kontaktirajte nas