SMREKOVO MAZILO SMREKOVA SMOLA IN LJUDSKA MEDICINA ZNANSTVENE RAZISKAVE IN CLANKI UCINKOVINE IN SESTAVINE NAVODILA ZA UPORABO SPLETNI NAKUP
 

UČINKOVINE IN SESTAVINE OBLAKOVEGA SMREKOVEGA MAZILA IN OLJA


 

Smrekova smola je zelo gosta, tekoča organska,   zmes (skoraj trdna), ki vsebuje eterična olja (terpentin) in smolne kisline. Nastaja v posebnih žlezah v drevesu in se nato izloča v smolne kanale. Njen glavni namen je varovati in celiti rane drevesa pred poškodbami, ki jih povzročajo zunanji vplivi ali živali (insekti, glodavci, veter, toča, itd) ter preprečiti izsuševanje drevesa. Zdravilni učinki smrekove smole so znani širom sveta že stoletja, saj se njeni pripravki uporabljajo v tradicionalni ljudski medicini (zdravilstvu) za zdravljenje najrazličnejših bolezenskih znamenj, predvsem za celjenje ran, gnojnih razjed, vnetij in drugih poškodb na koži. Največ zapisov o uporabi smrekovega mazila v Evropi najdemo v skandinavskih deželah. Na Finskem je še dandanes zelo popularno domače mazilo za celjenje ran in razjed, narejeno iz smrekove smole in nesoljenega masla.

 

Več o Ljudski medicini (zdravilstvu)
s smrekovo smolo


Znanstvene raziskave in članki
o smrekovi smoli

     
     

Ognjičev koncentriran izvleček v oljčnem olju je poleg smrekove smole tudi ena od pomembnih sestavin mazila. Deluje odlično proti vnetjem (antiflogistik) in dokazano pospešuje celjenje ran ter močno zavira rast mikroorganizmov (antiseptik). Ognjič so uporabljali že stari Egipčani in Rimljani, saj so verjeli v njegov pomlajevalni učinek (več...).

 

     
     

Rmanov koncentriran izvleček v oljčnem olju deluje  protivnetno, izboljšuje prekrvavitev ven in utrjuje vene pri krčnih žilah. Navadni rman tipična travniška bilka, ki jo največkrat najdemo na travnikih in gozdnih obronkih. Pripravki iz navadnega rmana pospešujejo strjevanje krvi, velikokrat pa se nahaja tudi v mazilih za zdravljenje sklepnih vnetij (več...).

 

     
     

Čebelji vosek je živalski vosek, ki ga izdelujejo medonosne čebele delavke v voskovnih žlezah. Z njim čebele gradijo satje. Običajno je od svetlo-rumene do rumeno-rjave barve, kar je deloma odvisno od količine barvil, ki vanj pridejo iz cvetnega prahu. Glavna sestavina so estri nasičenih maščobnih kislin z enovalentnimi alifatskimi alkoholi, vsebujejo aromatične snovi, nekaj mineralnih snovi in precej vitamina A. Čebelji vosek daje koži  mehkobo, elastičnost, vlago in jo hkrati ščiti pred obolenji. V farmaciji in kozmetiki se pogosto uporablja se kot sestavina za različna mazila, kreme, mila, ličila, obliže in druge pripravke (več...).
(Dodan le v mazilo)

 

     
     

Alfa-bisabolol je prozorna viskozna tekočina in je ena od glavnih sestavin eteričnega olja kamilice (Chamomilla recutita) Že stoletja se ga uporablja v različnih kozmetičnih pripravkih saj ima večkrat dokazane zdravilne učinke na koži. Deluje proti vnetno, proti mikrobno, pospešuje celjenje ran in pomirja kožo (več...).

 

 
 

Vitamin E (naravni tokoferol) je pomemben maščobo-topen vitamin ključnega pomena za normalno celično presnovo, v telesu deluje kot lovilec prostih radikalov (antioksidant) in tako zaščiti membrane telesnih celic pred poškodbami. Dodatki v kozmetiki pospešujejo zdravljenje poškodovane kože, brazgotin ter strij (več...).

 

     
     

Oljčno olje se pridobiva s stiskanje iz plodov oljke. Kot zdravilno je dobro poznano že iz antičnih časov, ko so ga imenovali tudi tekoče zlato. Antioksidanti prisotni v olivnem olju preprečujejo okvare celic tako, da vežejo proste radikale in znižujejo možnost mutacije celic. Oljčno olje je odlično vlažilno sredstvo za kožo, poleg tega vsebuje še veliko kalcija, kalija, fosforja, železa in vitamina B. Ima dokazano močno antibakterijsko delovanje in ščiti kožo pred posledicami poškodb kože po izpostavljenosti sončnim UVB žarkom (več...).

 

     
     

Rastlinski vazelin (olus oil), ki je mešanica trigliceridov rastlinskega izvora in predstavlja patentirano, inovativno in naravno alternativo vazelinu iz naftnih derivatov (petrolatum). Rastlinski vazelin je pridelan iz kvalitetnih plodov kokosa in palme in se odlikuje po izjemi obstojnosti proti oksidaciji, dobro se vpija v kožo in jo navlaži ter ne pušča mastnih madežev.
(Dodan le v mazilo)

 

     
     

Mandljevo olje je gladi in neguje kožo, ji daje občutek mehkobe ter jo dodatno oskrbuje z vlago. Primerno je za vse tipe kože, tudi otroško nežno kožo. Po nanosu mandljevo olje naredit tanek film, ki preprečuje izsušitev kože, nato pa se počasi vpija v kožo. ker se ne vpije prehitro je zelo uporabno tudi za masažo in nego predvsem v pregibih kože (več...).

 

     
     

Jojobino olje je primerno za nego vseh vrst kože. Podobno je naravnemu kožnemu sebumu zato je zelo še posebej učinkovito za nego očutljive kože (akne) in lasišča (prhljaj). Jojobino olje se hitro vpija, zavira nastanek gub, uravnava vlažnost in ohranja elastičnost in prožnost kože (več...).

 

 
 

Karitejevo (Shea) maslo pomaga pri regeneriranju celic in zelo pozitivno učinkuje na starajočo in suho kožo. Deluje protivnetno in izjemno vlažilno, saj nase veže vlago iz zraka. V kožo se vpija hitro in ne pušča mastnih madežev.
(Dodan le v mazilo)

 

 
 

 

Oblakovo smrekovo mazilo in olje

 

Obiščite tudi našo glavno spletno stran OblakNatural.si

 

Smrekovo mazilo in olje  |  Smrekova smola in ljudska medicina  |  Znanstvene raziskave in članki  |  Učinkovine in sestavine

.

Navodila za uporabo  |  Spletni nakup  |  O nas  |  Zgodovina  |  Kontaktirajte nas